Startersleningen verbeteren GBWP-Raadslid Alperen Yilmaz

Tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2024 sprak GBWP Raadslid over de Startersleningen in onze gemeente. En vooral de mogelijkheden om dit te verbeteren en de wachtlijst juist terug te dringen.

Zie hier de bijdrage:

Of lees de bijdrage hier:

Als GBWP kunnen we kort zijn met onze bijdrage “GBWP stemt van harte in met deze gewijzigde verordening Startersleningen. Wij hebben hier bij de commissie nadrukkelijk bij stil gestaan en ook een aantal zaken aan de wethouder meegegeven.

1) Wees duidelijk naar de mogelijkheid als een starter zich aanmeldt. Op dit moment staan er tussen 117 mensen op de wachtlijst en we er maar een beperkt aantal kunnen voorzien van een starterslening omdat het merendeel van het budget van 1.620.000 miljoen al uit staat hebben we vernomen! We kunnen uiteindelijk maar 54 personen helpen vanuit het budget en momenteel lopen al.
2) Communiceer duidelijk bij aanmelding van een starter. Tot vorige week kreeg je eerst een geautomatiseerd antwoord en daarna pas een persoonlijk antwoord.

Voorzitter we zijn blij dat de maximale koopsom van de woning met deze verordening omhoog gaat van €200.000 naar €348.000 zodat meerdere starters in de huidige woningmarkt en zijn prijzen een kans krijgen om hiervan gebruik te gaan maken.

Als laatste voorzitter willen wij het college nog wel wat meegeven. GBWP zal tijdens het beleidskader gaan inzetten op een verhoging van het totale beschikbaar gesteld bedrag van €1.620.000 naar €3.200.000 zodat dit uiteindelijk ook in de begroting verwerkt gaat worden. De reden hiervoor is vrij simpel. Als GBWP hebben we bij ons verkiezingsprogramma aangegeven dat we een extra bijdrage moeten leveren om de vastgelopen woningmarkt een impuls te geven omdat we zien dat de doorstroom zowel bij jongeren als ouderen stagneert en dus amper tot geen kans hebben in deze woningmarkt. Wij vinden overigens nog steeds dat woningzoekenden met een lokale binding met voorrang woonruimte moeten kunnen krijgen. Voorzitter wij vinden het extra beschikbaar stellen van nog eens €1.600.000 (dus helpen nog eens extra 54 starters) ook verantwoordelijk omdat het een revolverend fonds is dus wij stellen het geld beschikbaar tegen een risico dat nihil is, omdat ze de lening terug betalen aan de gemeente. Maar daar komen we dan bij het beleidskader op terug en wij geven de andere partijen alvast aan dat iedereen uitgenodigd is om hierover samen met GBWP dit verder uit te werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.