GBWP IS TEGEN EEN GROOTSCHALIG AZC IN BERGEN OP ZOOM

Bergen op Zoom, 9 maart 2023

Beste inwoners,

Een week geleden werden u en wij door de wethouders van VVD, CDA, D’66, PvdA en Lokaal Realisme overvallen met een besluit door het college om in Bergen op Zoom nog dit jaar een AZC voor 250-300 vluchtelingen te realiseren. (zie raadsinformatiebrief)

Het proces tot en de wijze waarop deze beslissing is genomen vinden wij ronduit schandalig en daar zullen we het college dan ook stevig over aanspreken tijdens een debat, welke blijkbaar pas voorzien wordt in april.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat zonder het creëren van draagvlak een dergelijk besluit door het college wordt genomen. De wethouders van eerder genoemde partijen lopen ver voor de troepen uit. De zogenaamde spreidingswet is nog niet eens behandeld in de 2e en 1e kamer. En na de aanstaande verkiezingen van woensdag 15 maart is het nog maar de vraag of er een meerderheid voor deze wet is.

Daarnaast is de conceptwet NIET door de toets van de Raad van State gekomen en zal moeten worden aangepast. De Raad stelt dat de wet die voorligt te complex is en problematisch is in de uitvoering. Het is een wet die competitie tussen gemeenten bevordert door het instellen van bonussen aan gemeenten die gedurende 5 jaar meer dan 100 vluchtelingen willen opvangen. Ondanks dat het college van Bergen op Zoom hier in haar brief aan de gemeenteraad niets over zegt, zou dit zomaar een doorslaggevend argument kunnen zijn geweest. Waarom wordt de gemeenteraad niet volledig geïnformeerd?

Niet alleen de Raad van State heeft forse kritiek, ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hekelt de wijze waarop verdelingsvraagstukken en bonussen in de wet zijn opgenomen. Bergen op Zoom is lid van de VNG. Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk dat het college al een besluit heeft genomen voordat de wet is aangepast en is behandeld, en dat ook nog zonder inwoners en politiek te betrekken.

Wij vinden dat u in ieder geval recht heeft op ons standpunt. Een standpunt dat opgenomen staat in ons partijprogramma (pagina 6) en begin 2022 is vastgesteld door onze leden. “GBWP is van mening dat we niet meer nieuwkomers in onze gemeente moeten opnemen dan de verplichte wettelijke taakstelling. Wij willen geen asielzoekerscentrum in onze gemeente”. Tot het moment dat er een eventuele wettelijke verplichting komt uit Den Haag hebben we de lokale vrijheid om NIET te kiezen voor een AZC. Daar zullen wij ons dan ook voor inzetten, en daar mag u ons aan houden.

Met lokale groet,

De GBWP fractie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.