Mijn Ged8, van Raadslid Alperen Yilmaz: Ode aan mijn opa de gastarbeider

Velen vragen zich wel eens af: “Waar houdt een GBWP-raadslid zich o.a. ook mee bezig?”
Alperen Yilmaz deelt daarom graag met U zijn gedachte over de eerste gastarbeiders in onze gemeente:

Naar aanleiding van vele steden die nu een monument/ erkenning willen voor de gastarbeiders wilde ik mijn gedachtegang er ook over kwijt.

De Nederlandse economie maakt in de jaren zestig overuren en de vraag naar arbeiders groeit enorm. Mensen uit Spanje, Portugal, Griekenland, voormalig Joegoslavië, Turkije en Marokko moeten het tekort aanvullen. Ze worden ‘gastarbeiders’ genoemd, want hun aanwezigheid zou tijdelijk zijn.

Mijn opa heeft net zo goed en hard gewerkt naar de opbouw van Bergen Op Zoom als jouw opa. Mijn opa heeft zelfs een stap verder gezet. Jarenlang de kinderen in het thuisland gelaten en onder zware omstandigheden gewerkt aan de opbouw van Bergen Op Zoom.

Ze waren nodig voor Beckers die haarden maakte, voor Bruijnzeel, voor ijzerfabriek Van Mechelen, voor De Holland etc.

De meeste mensen kennen de geschiedenis van Bergen Op Zoom, maar niet de geschiedenis van de gastarbeiders en ook hun verdienen hun plek en waardering in deze samenleving. Want de komst van deze gastarbeiders is helaas nooit echt vastgelegd. Ook niet in de gemeentearchieven.

De gastarbeiders zijn in hun thuisland gekozen, getest, want kon hij het werk wel aan? Was hij sterk genoeg? Was hij gezond? Een uitgenodigde gastarbeider!

Verder ben ik van mening dat de gastarbeiders een erkenning verdienen. Dat er een moment stil gestaan mag worden voor al onze opa’s en oma’s die keihard hebben gewerkt, waar we met zijn allen trots op mogen zijn.

GBWP-Raadslid Alperen Yilmaz

Verder ben ik wel benieuwd hoe dit zich heeft kunnen ontwikkelen. Van generatie gastarbeider naar generatie Bergenaar. Maar zijn we al zover? Worden we wel zo gezien in de samenleving? Zien we onszelf inmiddels als Bergenaren? Hoe zit het met wederzijds respect en waardering? Allemaal vragen die leven bij mij en mijn generatie. Laten we samen meer bereiken en de handen ineen slaan. Immers onze beide opa’s hebben een forse steen bijgedragen aan ons mooie Bergen op Zoom!

Het lijkt mij niet vreemd om jaarlijks stil te staan voor dit moment. Dat we er als multiculturele samenleving samen doorheen trekken. Dat we trots mogen zijn dat mijn opa samen met jou opa dit voor elkaar heeft gekregen. Daarom gaan wij als GBWP in de komende periode een brug slaan tussen verschillende samenlevingen, we gaan zorgen voor een verbinding in de stad. Misschien dat we een moment prikken om jaarlijks even stil te staan en te denken aan het verleden, heden en de toekomst.

Bergen Op Zoom heeft een kunstwerk genaamd ‘’NU’’. Het kunstwerk staat voor heden, maar ook verleden en de toekomst. Kunnen wij Bergenaren ook dit stukje van de geschiedenis in dit kunstwerk plaatsen?

Mijn opa verleden, mijn vader heden en ik de toekomst voor het mooie Bergen Op Zoom.

 

Ode aan mijn opa, de gastarbeider

 

2 gedachten over “Mijn Ged8, van Raadslid Alperen Yilmaz: Ode aan mijn opa de gastarbeider

  1. Mooi verhaal, ook waar ik werkte bij Synthese, later AKZO, nu Nuplex, waren Turkse gastarbeiders, ze waren ondergebracht in een speciaal gebouw EMEK genaamd. als ik nachtdienst had en Mohamed Alie moest boksen, ging ik door het poortje en ging in de ontspanningsruimte TV kijken, soms ook tafelvoetbal spelen.

    1. Dag meneer van Eekelen
      wat leuk om dit te lezen, dit verhaal ken ik van me vader en ik vermoed dat u hem wel zal herrinneren
      Murat Demirbas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.